Z hľadiska financií je situácia v kultúrnych zariadeniach bojom o prežitie

20.08.2003 Celý región

Bojom o prežitie možno nazvať podľa vedúcej odboru kultúry Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Evy Arvayovej súčasnú ekonomickú situáciu v 28 kultúrnych za...
Bojom o prežitie možno nazvať podľa vedúcej odboru kultúry Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Evy Arvayovej súčasnú ekonomickú situáciu v 28 kultúrnych zariadeniach v správe PSK. Na tlačovej konferencii v Prešove 16. júla ďalej naznačila, že tento rok bude pre ďalšiu existenciu každého z nich rozhodujúci.

Ak múzeum, galéria, hvezdáreň, či osvetové stredisko skončí aj tohto roku svoje hospodárenie so stratou tak ako v roku 2002, nastolí Arvayová v roku 2004 otázku jeho zrušenia, zlúčenia alebo premeny na rozpočtovú organizáciu.
Na základe výsledkov hospodárenia zariadení v minulom roku, prvom v zriaďovateľskej pôsobnosti vyššieho územného celku, vedúca odboru konštatovala, že 10 organizácií malo negatívny hospodársky výsledok.

V niektorých prípadoch išlo len o minimálne straty. Najvážnejšia situácia je z tohto hľadiska v Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove. Podľa Arvayovej je aj veľmi špecifická, keďže na strate DJZ sa podieľali objemom 8,6 milióna Sk odpisy. V súčasnom štádiu nevie zatiaľ riešenie.
PSK nepridal v rozpočte na tento rok ani jednému kultúrnemu zariadeniu viac ani o korunu v porovnaní s rokom 2002. Snaží sa však pomôcť kultúrnym zariadeniam znižovať náklady na ich chod.

Arvayová informovala o svojej najnovšej aktivite, úsilí o odpustenie nájomného mestskými samosprávami za užívanie priestorov knižnicami v Prešove, Poprade, Starej Ľubovni a vo Vranove nad Topľou. Z finančného hľadiska je podľa vedúcej najlepšia situácia v múzeách a galériách PSK a to aj vďaka podpore z rôznych fondov a nadácií.

Najnovšie spolu s poľskými partnermi podali projekty cezhraničnej spolupráce v rámci programu Phare Ľubovnianske múzeum, Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove a Vihorlatská hvezdáreň so sídlom v Humennom. O najvyšší grant 40 tisíc eúr sa usiluje prvá spomenutá organizácia.
(jj)
 

Vyberte región